کد خبر: ۱۱۳۱۴۲
تاریخ انتشار: ۰۳ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۶
یاددداشت ،
نوشته صدراله زین العبادی مدیر کانون بسیج فرهنگیان اداره کل آموزش و پرورش فارس

اگر بخواهیم مفهوم بسیج و بسیجی را در ادبیات انقلاب اسلامی جستجو کنیم، چاره ای جز بیان مراد حضرت امام (ره) از بسیج و بسیجی نداریم. در اندیشه امام(ره) بسیج نهادی است اجتماعی با ابعاد متعدد. در این نگرش بسیج دیگر صرفاً سازمانی نظامی نیست که فقط در زمان جنگ و برای دفاع در مقابل دشمن شکل گرفته باشد، بلکه نهادی است وسیع و پاسخگوی نیازهای اساسی  و حیاتی جامعه و با اجزای دیگر نظام، چنان هماهنگی و پیوند دارد که انفصال آن جز با انحلال جامعه اسلامی متصور نیست. بسیج در صورتی می تواند نهادی جامع و شامل جهات متعدد و پایدار شناخته شود که نیازهای دایمی و باورها و ارزش های فرهنگی پدید آورنده آن به روشنی تعریف شوند، این نیازها ممکن است اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و یا نظامی باشند.


به فرموده امام(ره) « بسیج شجره طیبه و درخت تناور و پر ثمری است که شکوفه های آن بوی بهار وصل و طراوت یقین و حدیث عشق می دهد، بسیج مدرسه عشق و مکتب شاهدان و شهیدان گمنامی است که پیروانش بر گلدسته های رفیع آن، اذان شهادت و رشادت سر داده اند. بسیج میقات پا برهنگان معراج اندیشه پاک اسلامی است که تربیت یافتگان آن، نام ونشانی در گمنامی و بی نشانی گرفته اند.»
از دیدگاه امام بسیجی کسی است که در عمل علاقه خود را به پیشرفت و حفظ و گسترش اقتدار نظام اسلامی و شأن و حیثیت ملت مسلمان نشان دهد. یعنی بسیجی بودن معیار و ملاکی است که بر اساس آن میزان تعهد اعضای آن به اصول و آرمان های انقلابی سنجیده می شود.

مقام معظم رهبری(مدظله العالی) فرموده اند: "بسیج عبارت است از مجموعه‌ای که در آنها پاک ترین انسانها، فداکارترین و آماده به کارترین جوانان کشور، در راه اهداف عالی این ملت و برای کمال رساندن و به خوشبختی رساندن این کشور جمع شده اند. ... مجموعه‌ای که دشمن را بیمناک و دوستان را امیدوار و خاطرجمع می کند.""

بسیج ،منادی اندیشه ی مهدویت

 

اما به اعتقاد ما،وظیفه بسیج سنگین تر از آن است که بخواهد فقط به گذشته دلخوش باشد. بسیج ماموریتی دارد رو به آینده و رسالتی دارد به درازای عمر جهان و پهنای گیتی ...بسیج و بسیجی در کشوری زیست می کند که یک نظام الهی مبتنی بر تعالیم اسلامی و معارف معصومین علیه السلام بر آن حکمفرماست و در طول تاریخ ویژگی های منحصر به فرد دارد.

بسیج در کشوری داعیه ی افتخار و سربازی دارد که تفکر شیعی در بند بند جسم و روح فرزندانش ریشه دوانده است بسیج در سرزمینی پا گرفته که امام غایبشان افزون بر هزار و صد و هفتاد سال است به واسطه ی کوتاهی شیعیان در غیبت به سر می برد و به تعبیر علی علیه السلام «آواره و غریب , تنها و طرد »شده است . امروز کدام مأموریت برای هرشیعه دلسوخته ای که نام بسیجی را بر خود نهاده مهمتر از این است که بتواند درکنار زدن پرده های غیبت سهمی داشته باشد ؟ کدام رسالتی عظیم تر از آنکه بسیج در رفع ظلم از آن حضرت – که صد افسوس خود ما شیعیان دلیل اصلی آن ظلم هستیم کوشا باشد؟ کدام وطیفه برای بسیج مهمتر از این است که شیعیان و مسلمانان و جهانیان را با ابعاد وجودی منجی واقعی بشر اگاه کند ؟

دهه چهارم انقلاب را رهبر معظم انقلاب دهه پیشرفت و عدالت نامیده اند و سازمان بسیج هم -بنا بر اظهارات مسئولان آن – این آرمانها را نصب العین خویش قرار داده است. اما کیست که نداند همه ی این آرزوها در عالی ترین شکل آن در سایه ظهور مردی اتفاق خواهد افتاد که اگر بیاید جهان را از پیشرفت و عدالت و امنیت و رفاه و علم و خدمت و... آکنده خواهد کرد؟ کیست که نداند مهدی عصاره ی تمامی انبیاء و آخرین ذخیره خداوندی و وارث همه صلحای تاریخ و امید همه کسانی است که به بالنده کردن ساحت انسانی خود و شکوفایی بشریت فکر می کنند؟

به اعتقاد نگارنده این سطور امروز تمامی تلاشهای بسیج باید فرهنگ سازی برای انتظار سازنده و بسط تفکر مهدویت باشد. تفکری که همه خوبی ها را یکجا با خود دارد، شور و شوق ایجاد می کند، رویکردی جدی و قوی به سمت آینده دارد و در روحیه قوی و اعتقادی ایرانیان ریشه دارد. ماموریت بسیج باید با اعتقاد مهدویت گره بخورد و عمل بسیج هم باید به همین سمت جهتگیری شود. بسیج باید بتواند افکار و اعمال خود را به سمت تجدید حیات فکری به سمت اندیشه مهدویت سوق دهد و مخاطبینش را آماده ی واقعه ای محتوم نماید که نشانه های آن یکی پس از دیگری از راه می رسد.

سالهاست که غرب بطور جدی مهیای ظهور منجی شده و صدها سایت اینترنتی و مراکز پژوهشی با موضوع منجی فعالیتهای خود را سامان داده اند. موقعیت سوق الجیشی کشور ما و جمعیت قابل توجه آن و هجمه های سنگین فرهنگی لزوم آگاه کردن بیش از پیش مردم را به مسئولان بسیج گوشزد می کند. آماده شدن و آماده سازی برای ظهور یک وظیفه ی همگانی است همچنان که ائمه معصومین علیه السلام هم بر آن تأکید و آن را شرط قبول ولایت و شیعه بودن قلمداد نمو ده اند.

زمان زمانه ی بیداری است و بسیج باید فرزند زمان خویش باشد و گرنه زمان؛ این نهاد مقدس و مردمی را با خود خواهد برد و از آن جز یک کالبد بی خاصیت برجای نخواهد گذاشت .

امروز بسیج ، باید همان لشکر مخلص خدا باشد برای پروردن انسانهای منتظر مدرسه ی عشق باشد برای لشکری که قصد دارد در خیمه ی امام زمان و پا در رکاب آن حضرت جانفشانی می کند.

تنها اندیشه‌ای که می‌تواند ما را از وضعیت موجود برهاند، اندیشه ناب و مترقی و پویای مهدویت است که با بهره‌مندی از این اندیشه بی‌نظیر، می‌توان در برابر دشمنان توانا ایستاد و به اعتماد نفس فوق‌العاده‌ای دست یافت و گرفتار پوچی و ناامیدی و یأس شیطانی نشد و اجازه ندارد، ظلمت و سیاهی بر ما غلبه کند.

در این زمان بیش از گذشته، بسیجیان دلاور باید مهیا باشند و در آمادگی کامل به سر ببرند و با بینش عالی و شناخت پروردگار و فرمان‌های الهی او و ساده‌زیستی و عدالت‌خواهی و عشق به مستضعفان جهان و پابرهنگان میهن و زهد و پارسایی و پیروی از ولی فقیه و کوشش فراوان و به یاد داشتن پیام عاشورا، سپاه آخرالزمان را تشکیل دهند و در جهت اهداف بلند حضرت حجت گام بردارند تا حضرت از آنان خشنود باشد.

 

شاخصه های مهم یک بسیجی

مکتبی بودن

مهمترین ویژگی بسیج ایمان به خدا و اعتقاد قلبی و باور درونی به خالق یکتا است. ایمان به خدا رابطه مستحکم نیروهای بسیجی با حق تعالی است زیرا بسیج رضایت حق تعالی را مبنای حرکت و فعالیت خود می داند. بنابراین مهمترین مشخصه بسیجی مکتبی بودن آن است. جهاد همه جانبه در راه خدا، نگهبانی از انقلاب ، دستاوردهای نظام مقدس اسلامی از دیگر جنبه های مکتبی بودن نیروهای بسیجی است.

اطاعت از ولایت فقیه

اطاعت از ولایت فقیه و تبعیت پذیری از رهبری نظام یکی از شاخص ترین ویژگی های بسیج است. بسیج تابع محض ولایت فقیه است و سعادت خود و جامعه را در پیروی از ولایت فقیه می داند، زیرا از معمار انقلاب و موسس بسیج آموخته است که ««من به همه ملت، به همه قوای انتظامی اطمینان می دهم که امر دولت اسلامی اگر بانظارت فقیه و ولایت فقیه باشد، آسیبی بر این مملکت وارد نخواهد شد.»


اخلاص

 بسیج عاشق خدا است و اخلاص به خدا مهمترین خصوصیات و ویژگی بسیجیان است. زیباترین حرکت بسیجیان خمینی و فعالیت بسیجیان ، داشتن رنگ خدائی در کارها است. برای همین

بسیج عاشق خدا است و اخلاص به خدا مهمترین خصوصیات و ویژگی بسیجیان است. زیباترین حرکت بسیجیان خمینی و فعالیت بسیجیان ، داشتن رنگ خدائی در کارها است. برای همین است که امام بسیجیان ، خمینی کبیر (ره) فرموده اند:
” بسیج لشکر مخلص خدا است که دفتر تشکیل آن را همه مجاهدان از اولین تا آخرین امضاء نموده اند."
مساله اخلاص بسیار دقیق و ظریف است که قبولی اعمال بستگی به مقدار خلوص انسان دارد و هر چه اخلاص بیشتر و کاملتری داشته باشد، عمل او ارزشمندتر است . امام صادق علیه السلام در ضرورت توجه به موضوع اخلاص می فرمایند:
” هیچ نعمتی بالاتر از این نیست که در دل بنده چیزی جز خدا نباشد."

مقام معظم رهبری(مدظله العالی) فرموده اند: اگر نبود آن همه تلاش و جهاد مخلصانه که شما رزمندگان نیروهای مسلح و بسیج مردمی در دوران جنگ هشت ساله نشان دادید و حقیقتاً اسلام را روسفید و امت رسول الله (صلی الله علیه و آله) را سربلند ساختید و اگر نبود خونهای مطهر و معطری که در راه خدا بر زمین ریخته شد؛ یقیناً امروز از نظام اسلامی اثری نبود و پرچم قرآن چنین سربلند نمی شد.

تواضع و فروتنی

فروتنی و شکستن نفس از مهمترین فضایل انسانی است که نیروهای بسیجی موصوف به چنین اخلاقی می باشند. بسیج علاوه بر اینکه در مقابل خدا خاشع و فروتن است در برابر مردم متواضع می باشد. قرآن کریم ویژگی مؤمنان و مردان خدا را چنین بیان می کند:
” بندگان شایسته خدا کسانی هستند که با آرامش راه می روند و آنگاه که از نادانان حرف نامربوط می شنوند، نادیده می گیرند و اظهار محبت می کنند."

غیرت دینی

غیرت و جوانمردی از ویژگیهای هر بسیجی است . بطور کلی منظور غیرت دینی این است که نیروهای بسیجی نسبت به مسائل اخلاقی و دینی جامعه و ترویج احکام و معارف الهی حساسیت داشته باشند. اگر موضوعاتی در جامعه رخ داد که با احکام اسلامی و الهی مطابق نبود، در برابر آن عکس العمل نشان داده شود. موضوع غیرت ، در سیره معصومین (ع) و بزرگان دین به وضوح مطرح است . اگر بخواهیم نماد کلی و عینی غیرت دینی را در عصر حاضر از بزرگان دین مطرح کنیم ، موضعگیری شجاعانه حضرت امام (ره) در تألیف کتاب آیات شیطانی توسط سلمان رشدی است که فتوای تاریخی قتل سلمان رشدی را صادر فرموده اند. بنایراین بسیجی هرگز در مقابل ناهنجاریهای جامعه بی تفاوت نخواهد بود. در مقابل زشتی ها و ناپاکی های اخلاقی و اجتماعی اهل تسامح و تساهل نخواهد بود.

حسن خلق

اخلاق نیکو یکی از صفات پسندیده در اسلام و از شیوه های مطلوب جاذبه دینی و فضایل انسانی است. در میان آداب اخلاقی و سنتهای اجتماعی، حسن برخورد با مردم در اخلاق اسلامی جایگاه ویژه ای دارد و برای نیروهای بسیجی که با مردم ارتباط دارند این موضوع حائز توجه است. مهمترین مؤلفه جاذبه مردم به تشکیلات بسیج برخورداری نیروهای بسیجی به این صفت پسندیده است که به عنوان یک رفتار مطلوب در میان نیروهای بسیجی رایج است. در اهمیت حسن اخلاق همین بس که پیامبر گرامی اسلام (ص) فرموده است: ” برترین شما نیکوکارترین شما از نظر اخلاق است. آنان که خود را آماده خدمت کرده و با دیگران با الفت و مهربانی زندگی می کنند."
 

شجاعت

گرچه شجاعت یک صفت اخلاقی است ولی مهمترین نماد اخلاقی و رفتاری یک فرد در زندگی اجتماعی است. فرد شجاع کسی است که دارای هویت دفاعی است و در راه حفظ ارزشها جرأت برخورد با عوامل دشمن را دارد. اگر شجاعت به عنوان یک فرهنگ عمومی در جامعه ما وجود داشته باشد و همه آحاد مردم صلابت و شهامت در راه دفاع از اسلام و ارزشهای دینی را داشته باشند، بدون شک کیان اسلامی از هر خطری مصون خواهد بود. حضور مقتدرانه در دفاع مقدس و خلق حماسه های پرشور بسیجیان در صحنه های نبرد نشانه های عینی از شجاعت بسیجیان در صحنه های دفاع می باشد که از مهمترین شاخصه های نیروهای بسیجی نیز می باشد

مردمی بودن

منظور از مردمی بودن بسیج این است که آنان از متن ملت برخاسته و به صورت خودجوش و حرکت مردمی به عضویت این تشکیلات پیوستند و در جهت مصالح و آرمانهای نظام به پیروی از ولایت فقیه به انجام وظیفه پرداختند. حضور رده های مقاومت بسیج در کلیه اقشار و اصناف و اقصی نقاط کشور و پذیرش و جذب آحاد مردم در سنین مختلف نماد واقعی مردمی بودن این تشکیلات است.

شهادت طلبی

شهادت طلبی با وجود بسیجیان عجین شده است و بسیجی شهادت را می شناسد و به آن عشق می ورزد. حب به شهادت را بسیج از مولای خود علی علیه السلام آموخته است که فرموده است : " انی للشهاده لمحب. من دوستدار شهادت هستم." نام بسیج در فرهنگ انقلاب اسلامی با ایثار و شهادت نقش بسته است زیرا ارزشهایی که فرهنگ اسلام و مبنای دینی برای شهادت قائل است بسیجی را شیفته شهادت کرده است. رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: ” بالای هر نیکی، کار نیک دیگری است تا اینکه مرد در راه خدا کشته شود. وقتی در راه خدای عزوجل کشته شد بالای آن کار نیکی وجود ندارد."

درپایان سخن را با کلام گهربار" مقام معظم رهبری" به پایان می بریم که: هفته بسیج در حقیقت فرصت و بهانه‌ای برای زنده نگه داشتن ارزشها و روح بسیجی در آحاد ملت، مخصوصاً جوانان پرشور و مدافعان عاشق صادق است. ... همان طور که امام و پیشوای راحل عظیم الشأن ما فرمودند: من هم آرزو می کنم و از خدا می‌خواهم که با بسیجیان محشور باشم. بسیج یک افتخار و یک ارزش است. سعی کنید این روحیه بسیجی را برای کشور و انقلاب و اسلام حفظ کنید.

تهیه و تنظیم: صدراله زین العبادی کارشناس ارشدتاریخ تشیع

نام:
ایمیل:
* نظر: