به نوشته سایت نانو، اسید فولیک تا کنون به روشهای متداول مختلفی اندازهگیری شده که اغلب این روشها به علت نیاز به روشهای استخراج و خالصسازی مقدماتی هزینهبر و زمانبر بوده است و یا تحت تأثیر مزاحمت عوامل مداخلهگر قرار میگیرند که موجب ایجاد محدودیت استفاده از آنها در تجزیه مواد غذایی میشود. روشهای الکتروشیمیایی، روشهای ساده و ارزانی هستند که به مقادیر بسیار کمی نمونه برای تجزیه نیاز دارند.
تا کنون مطالعاتی درباره اندازهگیری اسید فولیک بوسیله روشهای الکتروشیمیایی انجام شده که برخی از آنها فاقد حساسیت بالا و یا در بسیاری موارد فاقد انتخابگری مناسب هستند.
لیلا میرمقتدایی، استاد مدعو گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و محقق طرح با بیان این که ابداع یک روش جدید با حساسیت و انتخابگری بالا به منظور اندازهگیری مواد مختلف از جمله اسید فولیک از اهداف این پژوهش بوده است، افزود: در این مطالعه ابتدا نانوذرات طلا بصورت الکتروشیمیایی روی سطح الکترود طلا رسوب داده شدند. در مرحله بعد از اعمال یک پتانسیل بالا بوسیله منبع تغذیه روی الکترود اصلاح شده استفاده شد.
وی ادامه داد: سپس شرایط عمل حسگر شامل غلظت الکترولیت (سود)، سرعت روبش، پتانسیل فعالسازی و زمان اعمال پتانسیل فعالسازی بهینهسازی شد. این الکترود برای اندازهگیری اسید فولیک در محلولهای استاندارد و نمونههای حقیقی مورد استفاده قرار گرفت.
وی خاطرنشان کرد: روش فعالسازی نانوذرات طلا در اثر اعمال پتانسیل بالا به نانوذرات طلای رسوب داده شده شیمیایی و افزایش سیگنال اکسیداسیون آن در محلول قلیایی که منجر به افزایش حساسیت روش اندازهگیری میشود، از نوآوریهای این طرح بوده است. از سوی دیگر اندازهگیری اسیدفولیک به صورت غیرمستقیم، یعنی از طریق بررسی میزان کاهش سیگنال جریان اکسیداسیون نانوذرات طلا در اثر جذب اسید فولیک بر سطح آن نیز از دیگر ویژگیهای آن است.
میرمقتدایی ادامه داد: در این تحقیقات، شرایط عمل نانوحسگر به دست آمده بهینهسازی شد. نتایج نشان داد که غلظت یک مولار سود در سرعت روبش 100 میلیولت بر ثانیه و اعمال پتانسیل فعالسازی 5/4 ولت به مدت 60 ثانیه بهترین پاسخها را ایجاد میکند.
وی افزود: در مرحله بعد اکسیداسیون انتخابی اسیدفولیک بر روی سطح الکترود مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از این حسگر رابطه خطی مناسبی بین پیام جریان و غلظت اسیدفولیک در دامنه 8-10*1 تا 6-10*1 مولار مشاهده شد و حد تشخیص 9-10*50/7 مولار به دست آمد. همچنین اثر مواد مداخلهگر مانند غلظتهای 500 برابری ویتامینهای ب1، ب2 و ب6 و غلظتهای 1000 برابری ویتامین ث، هیستیدین، سیستئین و تریپتوفان نتوانست تغییر معنیداری در میزان کاهش پیام جریان در اثر واکنش با اسیدفولیک ایجاد کند.
محقق طرح تصریح کرد: در مرحله بعد نانوحسگر به منظور اندازهگیری اسید فولیک در نمونههای واقعی مانند قرص اسید فولیک، آرد گندم، آرد گندم غنیسازی شده و اسفناج مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حساسیت و انتخابگری مناسب این حسگر نسبت به اغلب مواد مورد بررسی را نشان داد.
وی یادآور شد: روشهای متداول اندازهگیری اسید فولیک مانند اسپکتروسکوپی و کروماتوگرافی نیازمند روشهای استخراج و خالصسازی مقدماتی است که هزینهبر و زمانبر بوده و نتایج به دست آمده تحت تأثیر مزاحمت عوامل مداخلهگر قرار میگیرند که موجب ایجاد محدودیت استفاده از آنها در تجزیه مواد غذایی میشود. این روش یک روش سریع، حساس و بسیار اختصاصی در اندازهگیری اسید فولیک است که قابلیت استفاده در اندازهگیری مواد دیگر را نیز داراست.
نتایج این کار تحقیقاتی که توسط لیلا میرمقتدایی و همکاران وی صورت گرفته، در مجله International Journal of Electrochemical Science منتشر شده است.