يکشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۳
berooz
۲۱:۰۴:۴۳
گزارش
گزارشی از منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مرودشت
boletآبخیزداری و منابع طبیعی مرودشت
کد خبر: ۸۰۱۸۱
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۳:۲۴
تیمچه صرافیان، شاهکار معماری دوره قاجاریه در شهرستان آباده که امروز عنوان ششمین بازارچه دائمی صنایع دستی کشور را از آن خود کرده، با حضور هنرمندان جان دوباره گرفته است.
به گزارش بسیج مهندسین فارس به نقل از آباده نما، تیمچه صرافیان، شاهکار معماری دوره قاجاریه در شهرستان آباده که امروز عنوان ششمین بازارچه دائمی صنایع دستی کشور را از آن خود کرده است، با حضور هنرمندان رشته های مختلف صنایع دستی، جان دوباره گرفته است.

این بنای تاریخی امروز هم یکی از مراکز  پربازدید گردشگری شهرستان به شمار می آید و هم محلی برای نمایش هنرهای اصیل آباده، و از رهگذر آن، هنرمندان نیز آثار خود را به فروش می رسانند و ممر درآمدی نیز برای آن ها شده است و این روزها در  ایام تعطیلات نوروزی، مورد استقبال فراوان مسافران و گردشگران و حتی شهروندان آباده ای قرار گرفته است.

این کاروانسرای کوچک که به تیمچه صرافیان آباده معروف است، اثر به جا مانده از دوران قاجار در 2 طبقه و 36 حجره، محلی برای داد و ستد بوده است.

این بنا حدود 120 سال پیش به دست توانای استاد رضا یزدی در بافت قدیم شهر (بازار کهنه) ساخته ‌شده است.

مساحت عرصه این بنا حدود 1080 متر مربع، اعیانی دو طبقه حدود 1050 متر مربع است.

*تیمچه در ایام سوگواری سید و سالار شهیدان (علیه السلام) محل خطابه، تعزیه و روضه خوانی بوده است.

مالک اصلی ساختمان حاج محمد صادق لطفعلی‌خان بوده که بعدها وی این بنا را به یک نفر شیرازی به نام حاج باقر می فروشد و از او به دو پسرش حاج احمد و حاج محمود صرافیان به ارث می‌رسد.

آن ها در این تیمچه به داد و ستد وبازرگانی مشغول می‌شوند و کالاهایی از قبیل چای، قاسنی، کشمش، فرش، بادام، کتیرا صادر می‌شده و بیشترین واردات آنها خشکبار بوده است.

همچنین این دو برادر برای نذر خود در ایام سوگواری سید و سالار شهیدان (علیه السلام) بانی مراسم خطابه، تعزیه و روضه خوانی در این محل بوده اند که منبری قدیمی از آن زمان هنوز دراین ساختمان موجود است.

 درب ورودی تیمچه از جنس چوب که حاشیه و چهار چوب آن به طرز زیبایی منبت‌کاری شده است و دو کوبه روی آن قرار داشته که کوبه سمت چپ مخصوص آقایان وکوبه سمت راست مخصوص خانم‌ها بوده‌است. سر درورودی بنای تیمچه به صورت نیم دایره با اشکال شیر و گل و بوته گچکاری شده است.

حوض سنگی بسیار زیبایی هم به ابعاد ۴*۳ متر در وسط حیاط واقع است در ضمن درب حجره‌ها هم به صورت کشویی به طرف بالا و پایین باز و بسته می‌شود وسقف آنها به وسیله چوب‌های حاشیه دار زیبایی به اندازه ۳۰*۲۰ سانتی متر پوشیده شده‌است وکف آنها باخشت‌های آجری مربع شکل فرش شده‌است. در وسط حیاط این ساختمان قپانی (ترازویی) بزرگ وجود داشته که اجناس تجاری به وسیله آن وزن می‌شده‌است.

آب این ساختمان از چاه تامین می‌شده، از درب ورودی که وارد می‌شویم دو حجره در چپ و راست وجود دارد که محل کسب دو برادر بوده وروی سر این دو حجره هم دو اتاق است که محل استراحت بوده‌است. این ساختمان در دو طبقه ساخته شده که از اتاق‌های بالا برای استراحت تجار و مسافرین استفاده می‌شده‌است. 

یکی از حجره های این تیمچه به قرائت خانه مشهور است که محلی برای خواندن نشریات و روزنامه های منتشر شده در آن روزگاران بوده است.

در مورد نامگذاری این تیمچه به نام صرافیان اینگونه شنیده شده که چون این دو برادر از تجار متمول و سرشناس بوده‌اند و همچنین در زمینه شناسایی پول‌های خارجی تبحر داشته‌اند به آنها لقب صراف داده‌اند و صرافیان فامیل آنها شده و این تیمچه نیز به همین نام باقی ‌مانده ‌است.

تیمچه صرافیان شهرستان آباده که در سال 1367 به شماره 1932 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است در بافت قدیم شهر آباده معروف به بازار کهنه ساخته شده است.

 

نام:
ایمیل:
* نظر: