يکشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۳
berooz
۱۸:۲۴:۱۵
کد خبر: ۸۷۳۱۹
تاریخ انتشار: ۲۸ تير ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۶
گزارشی از پروژه ۷ ساله کتابخانه مرکزی شیراز
پروژه کتابخانه مرکزی شیراز در سال ۸۸ تصویب شده اما تاکنون که ۷ سال از آن ماجرا می‌گذرد هنوز زمینی برای ساخت کتابخانه‌ مرکزی شیراز اختصاص نیافته است.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج علمی به نقل از خبرگزاری تسنیم از سال 88 که پروژه کتابخانه مرکزی شیراز در جریان سفر رئیس جمهوری وقت به استان فارس تصویب شد تاکنون که 7 سال از آن ماجرا می‌گذرد هنوز زمینی برای ساخت کتابخانه‌ مرکزی شیراز اختصاص نیافته است و این شهر که عنوان پایتخت ادب و فرهنگ را با خود همراه دارد، از این نعمت محروم است.

به گفته سعیده ابراهیمی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان فارس « این پروژه دارای کد بودجه است و هر سال بودجه‌ای برای این امر اختصاص داده می‌شود» اما از آنجا که هنوز زمینی برای ساخت این پروژه در نظر گرفته نشده بودجه نیز در این زمینه هزینه نمی‌شود.

براساس قانون نهاد کتابخانه‌های عمومی، نهاد بهره‌بردار است یعنی باید ساختمان به آنها تحویل شود تا متولیان کتابخانه‌های عمومی نسبت به اداره و تجهیز آن به کتاب اقدام کنند، به همین دلیل موضوع واگذاری زمین مناسب و در شان کتابخانه مرکزی شهری چون شیراز از مهم‌ترین مطالبات اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان فارس برای ساخت کتابخانه مرکزی است.

آنطور که مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان فارس می‌گوید: نامه‌نگاری‌هایی با شهرداری شیراز شده است اما انتظار از شهرداری این است که زمینی 10 هزار متری برای ساخت کتابخانه مرکزی تعلق بگیرد چراکه در مقیاسی کوچکتر از این ساخت کتابخانه مرکزی در شان استان فارس و شهر شیراز نیست.

وی می‌افزاید: ابتدا بنا بود که این کتابخانه در زمینی به مساحت 2500 متر در بلوار رحمت ساخته شود اما از آنجا که غرب شیراز فاقد کتابخانه است در حال حاضر با مکاتباتی که با شهرداری شده که مکان ساخت کتابخانه مرکزی تغییر کند.

سهل الوصول بودن و داشتن نمای شهری از جمله مواردی است که مسئولان سابق اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان در مصاحبه‌های قبل  مطرح کردند، آنها معتقدند که کتابخانه مرکزی چشم و چراغ یک شهر است در صورتی که زمینی که پیش از این شهرداری در بلوار رحمت پیشنهاد داده بود در کوچه قرار گرفته بوده است.

چند روز پیش دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از تخصیص اعتبار 200 میلیارد ریالی از سوی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام توسط بنیاد برکت برای تکمیل حدود 60 پروژه نیمه تمام در استان‌ها خبر داد که به گفته مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان فارس پروژه‌های نیمه تمام شهرستان مهر برای استفاده از این اعتبار در نظر گرفته شده است.

این در حالی است که کتابخانه مرکزی مشهد به دلیل نیمه تمام بودن موفق شده از این اعتبار بهره گرفته و به گفته محمد اللهیاری، معاون نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تا پایان سال کار ساخت آن به پایان می‌رسد، اما کتابخانه مرکزی شیراز به دلیل پیشرفت صفر درصدی نتوانست از این اعتبار سهمی بگیرد.

سید محمدامین جعفری مدیرکل سابق کتابخانه‌های عمومی استان فارس که در زمان وی کتابخانه‌های روستایی و شهرستانی رونقی بی‌سابقه یافت سرانه فضای مطالعاتی استان را یک پنجم سرانه کشور و بارها از طریق رسانه‌ها محرومیت استان فارس را در کمبود کتابخانه اعلام کرده بود که ساخت کتابخانه مرکزی شیراز می‌تواند این کمبود را تا حد قابل توجهی جبران کند.

نکته دیگری که در باب محرومیت کتابخانه‌های عمومی باید به آن اشاره کرد سهم صفر درصدی کتابخانه‌های عمومی استان از اعتبارات ماده 180 بود در صورتی که پروژه کتابخانه مرکزی شیراز به دلیل اینکه مصوبه دولت است هم می‌تواند از اعتبارات استانی و هم اعتبارات ملی برخوردار شود.

در جلسه‌ای که آذرماه سال گذشته در توزیع اعتبارات ماده 180 شهرستان شیراز گرفته شد از 25 میلیارد تومان پروژه‌های استانی شهرستان شیراز 1.6 درصد به سرانه فرهنگی اداره تبلیغات، 1.2 درصد برای سرانه فرهنگی اداره ارشاد، 5.6 درصد زیرساخت‌های گردشگری میراث فرهنگی، 1.2 درصد زیرساخت‌های گردشگری شهرداری و 2.5 درصد زیرساخت‌های گردشگری محیط زیست تعلق گرفت.

جعفر قادری، نماینده پیشین مردم شیراز به تسنیم گفته است از کل اعتباراتی که به عنوان ماده 180 تعلق می‌گیرد، 60 درصد مربوط به پروژه‌های استانی و 40 درصد مربوط به پروژه‌های ملی است و باید به همه دستگاه‌ها تعلق گیرد.

وی بر این باور است زمانی اعتبارات به درستی بین دستگاه‌ها توزیع می‌شود که کمیته توزیع اعتبارات محلی برای چانه‌زنی دستگاه‌ها باشد نه قرائت مبالغ اختصاص یافته.

این بی‌توجهی به کتابخانه‌های عمومی به ویژه در شهرستان شیراز در کنار تعلل برای واگذاری زمین مناسب برای ساخت کتابخانه مرکزی جز محرومیت این شهر از فضاهای فرهنگی و عقب ماندگی به لحاظ توسعه فرهنگی نتیجه دیگری ندارد و به جاست که مسئولان شهری و استانی با دغدغه بیشتری نسبت به این مسئله برخورد کنند.

نام:
ایمیل:
* نظر: