کد خبر: ۱۰۳۵۶۷
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردين ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۶
بي‌نظارتي و بي‌تفاوتي محيط‌زيست در برابر خاك ايران
به گزارش تنویر ،
در حالي كه كارشناسان مي‌گويند 600 سال زمان نياز است تا يك سانتي‌متر خاك توليد شود و ايران به عنوان پرچمدار حاصلخيزي در خاورميانه محسوب مي‌شود، گزارش‌هايي وجود دارد كه از قاچاق خاك ايران به كشورهاي عربي پرده برمي‌دارد. خاكي كه يا به صورت كيسه‌‌اي و غيررسمي از مرزها خارج مي‌‌شود يا به صورت گلداني و كاملاً رسمي از درگاه‌هاي خروجي به دست گلخانه‌‌داران عرب امارات و كشورهاي حاشيه خليج ‌فارس مي‌‌رسد.
خاك به عنوان يكي از منابع ارزشمند محسوب مي‌شود كه متأسفانه در كشور ايران نيز طي سال‌هاي اخير در رديف بي‌توجهي همچون هوا و آب قرار گرفته است، اگرچه در قانون برنامه چهارم توسعه به ‌صراحت به ممنوعيت فروش خاك كشاورزي اشاره شده است، اما شايد خلأهاي قانوني موجود در اين زمينه دليل افزايش قاچاق خاك شده است.
بازار خاك از پرسودترين بازارهاي دنيا است كه برخي ارزش آن را بيش از هر كالاي اقتصادي مي‌دانند اما بشنويد از اينكه اين طلاي سياه كه توليد يك سانتي‌مترمربع آن، بيش از 500 سال زمان مي‌برد، در بازار منطقه خاورميانه مشتريان بسيار زيادي به خصوص براي كشورهاي عرب منطقه دارد.
 
چرا خاك ايران براي اعراب قابل اهميت است؟
جنس خاك كشورهاي عربي به ويژه كشورهاي حاشيه خليج فارس ماسه‌اي و آهكي است كه امكان رويش هيچ گياه و حتي فضاي سبز در آن وجود ندارد. آنها همواره به دنبال راهي براي ايجاد فضاي سبز و توليد محصولات كشاورزي هستند و به اين دليل خواهان و خريدار خاك از ساير كشورها به ويژه ايران كه داراي خاك بسيار غني از نظر مواد آلي و حاصلخيز براي كشت و زرع است، هستند.
بين خاك‌هايي كه در ايران وجود دارد، خاك استان‌هاي آذربايجان، خراسان، مازندران و برخي از شهرهاي جنوبي حاصلخيز است كه براي آنها ميليون‌ها دلار سود اقتصادي در پي دارد. به همين دليل پديده قاچاق خاك از ايران به اين كشورها طي چند سال اخير رونق يافته است.
طبق نظر كارشناسان 600 سال زمان نيازاست تا يك سانتي متر خاك توليد شود و در حال حاضر خاكي كه ميليون‌ها سال توليد و حاصلخيزي آن زمان مي‌برد، در غفلت و نبود مديريت مسئولان به يغما مي‌رود.
 
محموله‌هاي خاك ايران صرف چه چيزي مي‌شود؟
محموله‌هاي خاك ارسالي از ايران براي ساخت جزاير مصنوعي و تفريحي در دبي و كشورهاي حاشيه خليج فارس مورد استفاده قرار گرفته است. جزيره پالم آنليز يكي از دهها جزيره‌اي است كه شيخ‌نشين‌هاي عرب براي به دست آوردن سود كلان از خاك ايراني براي ساخت آن استفاده كردند و متأسفانه به‌رغم هشدارهاي مربوط به عواقب صادرات و فرسايش خاك، صادرات اين ماده مهم در كشور همچنان ادامه دارد.  هشدارهاي محيط‌زيستي خبر از فرسايش هفت برابري خاك در ايران نسبت به ميانگين جهاني مي‌دهند و هنوز هم اين آمار تلخ و جريان به خطر افتادن آينده محيط‌زيست و تأمين مواد غذايي در ايران نتوانسته مسئولان را براي برخورد قاطع با قاچاقچيان مجاب كند، به‌رغم تمام اين هشدارها در كشور، صادرات انواع ديگر خاك از جمله «بنتونيت وچيت» همچنان ادامه دارد.  خاك چيت از سوي كشورهاي عربي براي صنعت كاشي و سراميك‌سازي از استان‌هاي شمال شرقي كشور مانند بيرجند خريداري مي‌شود، اما در نهايت تجار عرب با فروش چند برابري آن به صنعتگران اروپايي، سود فروش اين خاك را در جيب خود مي‌ريزند، چراكه خاك چيت از سوي عرب‌ها به نرخ هر كيلو ۱۰هزار تومان خريداري و با قيمت ۷۰۰ هزار تومان به فروش مي‌رسد.  به طور مثال خاك چيت به عنوان يكي از مرغوب‌ترين خاك‌ها به دو صورت قاچاق از مبادي غيرقانوني يا در قالب صادرات گل و گياه از ايران به كشورهاي حاشيه خليج فارس به ويژه امارات قاچاق مي‌شود و با قيمت‌هاي كلان به كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس به فروش مي‌رسد. گفتني است، از خاك چيت بيشتر براي پرورش قارچ استفاده مي‌شود.
 
نحوه صدور خاك ايران به كشورهاي عربي
اين چنين است كه ثروت‌ هزار ‌ساله ايران يا به صورت كيسه‌اي و غيررسمي از مرزها خارج مي‌شود يا به صورت گلداني و كاملاً رسمي از درگاه‌هاي خروجي به دست گلخانه‌داران عرب امارات و كشورهاي حاشيه خليج‌فارس مي‌رسد. خاكي كه براي تشكيل يك سانتي متر از آن به‌ هزار ‌سال زمان نياز است و به ‌راحتي با شيوه‌هاي منسوخ آبياري، آتش ‌زدن بقاياي كشاورزي در مزارع، چراي بي‌رويه و قاچاق رو به نابودي مي‌رود.  اين در حالي است كه بر اساس اصل 50 قانون اساسي «حفاظت‏ محيط‌زيست‏ وظيفه‏ عمومي‏ تلقي‏ مي‏‌گردد و هر‏ فعاليت‏ اقتصادي‏ و غير آن‌كه‏ با آلودگي‏ محيط‌زيست‏ يا تخريب‏ غيرقابل‏ جبران‏ آن‏ ملازمه‏ پيدا كند، ممنوع‏ است‏» كه بر همين اساس صيانت از منابع خاكي كشور در مقابل قاچاق و تخريب جزو وظايف سازمان حفاظت محيط‌زيست مي‌شود كه اين سازمان بايد در قالب وظيفه مطالبه‌گرانه خود از اين منابع صيانت و از قاچاق و تخريب آن جلوگيري كند.
 
لايحه‌اي كه سال‌هاست به دور از هر تصميمي معطل باقي مانده است
اما اگر بخواهيم منطقي‌تر به اين فاجعه نگاه كنيم بايد بگوييم قاچاق خاك مرغوب ايران در حال انجام است، اما اينكه چه كساني چشمشان را عمداً يا سهواً روي اين عمل غلط وخلاف منافع ملي بسته‌اند، مشخص نيست چراكه طبق شواهد موجود لايحه جامع خاك سال‌هاست كه به دست نمايندگان رسيده و همچنان معطل باقي مانده است. لايحه‌اي كه بر اساس آن تخريب، صادرات و آلودگي خاك ممنوع و مجازات و جرائمي براي مخاطيان در نظر گرفته خواهد شد و همچنين بر اساس اين لايحه افراد حقيقي و حقوقي كه فعاليتشان در ارتباط با خاك است در حفاظت و بهره‌برداري درست از آن مسئولند و هر كس خارج از اين چارچوب اقدام كند بايد پاسخگو باشد.  علي وقف چي، سخنگوي كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي در گفت‌وگو با روزنامه جوان نسبت به لزوم تسريع در بررسي اين لايحه مي‌گويد: فعلاً هيچ تصميمي براي آن گرفته نشده است. وي با بيان اين مطلب كه اولويت‌هاي اين كميسيون بررسي مباحث هواي پاك و پس از آن تالاب‌ها خواهد بود، ادامه مي‌دهد: به‌رغم حساسيت مباحث مربوط به خاك، اما فعلاً بحث هوا و تالاب‌ها به دليل ارائه لايحه جديد از سوي دولت داراي اولويت است و پس از آن، لايحه جامع خاك را مورد بررسي قرار خواهيم داد.
*خاک حاصلخیز و کشاورزی در معرض نابودی

تولید خاک حاصلخیز و کشاورزی نزدیک به ۶۰۰ سال زمان نیاز دارد و با قاچاق خاک حاصلخیز به مرور بستر کشاورزی در معرض نابودی قرار می گیرد‌. آمار دقیقی از میزان قاچاق خاک حاصلخیز و کشاورزی به کشورهای منطقه در دست نیست، اما بررسی ها در خصوص واقعیت قاچاق خاک از ایران، دست  قاچاقچیان خاک را رو می کند که البته این مساله هم تاثیری در جلوگیری از قاچاق این ماده با ارزش نداشته است.

*قاچاق خاک از کجا آب می خورد؟

حساسیت ها و محدودیت ها برای صادرات خاک، نخستین بار از زمانی شروع شد که در ۳ سال گذشته سفیر ایران در قطر از نهایی شدن قرارداد فروش خاک کشاورزی به این کشور برای تولید محصولات کشاورزی آن‌ها خبر داد که در همان زمان هم اجازه کار صادر نشد و حامی قانونی کردن صادرات خاک در عمل بخش خصوصی بوده است.

شیخ نشین های عربی با گلدان های ایرانی صاحب جزیره می شوند

صادراتی که سوددهی زیادی برای تاجران خاک داشت

رسانه‌ها در اواخر سال ۹۲ برای قانون سازی صادرات با انتقادات یکپارچه کمیسیون کشاورزی مجلس خبرهای مربوط به صادرات خاک کشاورزی ایران به برخی کشورهای عربی را علنی کردند. صادراتی که به صورت غیر قانونی و در خلأ قانون و نظارت لازم رخ می داد و در ردیف های صادراتی کشور نبود.

بر اساس اعلام رسمی گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سال ۹۰ معادل ۷۵ هزار تن خاک به ارزش ۷/۵ میلیون دلار و در سال ۹۱ معادل ۱۴۰ هزار تن خاک به ارزش ۲۳ میلیون دلار با کد تعرفه ۲۵۰۸ با عنوان صادرات غیر نفتی صادر شده است. همچنین بر اساس گزارش رسمی خانه معدن ایران در سال ۹۰، حدود ۱۵۰ هزار تن انواع خاک‌های صنعتی از جمله فلدسپار و کائولن کلوخه و دانه بندی به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر شده است که به لحاظ اقتصادی اهمیت چندانی ندارد، در حالی که خاک فرآوری شده این گروه هم اکنون سهم قابل توجهی از تجارت دنیا را تشکیل می دهد.

شیخ نشین های عربی با گلدان های ایرانی صاحب جزیره می شوند

قانون درباره فروش خاک چه می‌گوید؟

قانون برنامه چهارم به صراحت به بحث ممنوعیت فروش خاک کشاورزی اشاره کرده است و بر اساس قوانین موجود، صادرات خاک صنعتی هم تنها با اخذ مجوز از وزرات صنعت، معدن و تجارت امکان پذیر است اما با وجود صراحت قانونی در بحث ممنوعیت فروش خاک شیرین، هنوز کسی در برابر صادرات این سرمایه ملی از مبادی رسمی به کشورهای قطر و امارات پاسخ قانع کننده‌ای نداده است.

بر خلاف گفته برخی از کارشناسان که اعلام می کنند محدودیت های صادرات خاک حاصلخیز کمتر از 3 سال است که به طور جدی دنبال می شود، پرویز فتحی معاون دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست می گوید: صادرات خاک کشاورزی هیچ وقت آزاد نبوده و خاک نباتی همیشه جزء کالاهای ممنوعه صادراتی بوده است‌. کالای ممنوعه هم نرخ ندارد، بنابراین با هر قیمتی به کشور می رسد.

استان بوشهر در حوزه صادرات خاک ایران، تنها محدوده‌ای است در کشور که گمانه زنی هایی مبنی بر صادرات خاک کشاورزی از آن در سال های گذشته شده است. استان بوشهر دارای ۳۲۰ هزار و ۴۳۵ هکتار اراضی قابل کشت است که سطح زیر کشت اراضی کشاورزی ۲۳۴ هزار و ۴۸ هکتار، سطح زیر کشت محصولات زراعی ۱۸۹ هزار و ۴۶۵ هکتار و سطح زیر کشت محصولات باغی نیز ۴۴ هزار و ۵۸۳ هکتار است. از سوی دیگر هزینه انتقال خاک از استان‌های جنوبی برای تاجران خاک ایران بالا نیست و امکان صادرات (حتی غیرقانونی) برای آن ها وجود دارد. این در شرایطی است که استان بوشهر جزء استان های فقیر محسوب می شود و امکان خاکبرداری و برداشت خاک در آن، بدون آسیب زدن به آینده کشاورزی این منطقه وجود ندارد.‌

شیخ نشین های عربی با گلدان های ایرانی صاحب جزیره می شوند

فرسایش خاک به بهای ساخت جزیره پالم آنلیز

محموله‌های خاک ارسالی از ایران برای ساخت جزایر مصنوعی و تفریحی در دبی و کشورهای حاشیه خلیج فارس مورد استفاده قرار گرفته است. جزیره پالم آنلیز یکی از ده‌ها جزیره‌ای است که شیخ نشین های عرب برای به دست آوردن سود کلان از خاک ایرانی برای ساخت آن استفاده کردند و متأسفانه علی‌رغم هشدارهای مربوط به عواقب صادرات و فرسایش خاک، صادرات این ماده مهم در کشور همچنان ادامه دارد.

هشدارهای محیط زیستی خبر از فرسایش 7 برابری خاک در ایران نسبت به میانگین جهانی می دهند و هنوز هم این آمار تلخ و جریان به خطر افتادن آینده محیط زیست و تامین مواد غذایی در ایران نتوانسته مسئولان را برای برخورد قاطع با قاچاقچیان مجاب کند، علی‌رغم تمام این هشدارها در کشور، صادرات انواع دیگر خاک از جمله «بنتونیت وچیت» همچنان ادامه دارد.

خاک چیت از سوی کشورهای عربی برای صنعت کاشی و سرامیک سازی از استان های شمال شرقی کشور مانند بیرجند خریداری می شود اما در نهایت تجار عرب با فروش چند برابری آن به صنعتگران اروپایی، سود فروش این خاک را در جیب خود می ریزند، چراکه خاک چیت ازسوی عرب ها به نرخ هر کیلو ۱۰هزار تومان خریداری و با قیمت ۷۰۰ هزار تومان به فروش می رسد. این تنها بخشی از واقعیت تلخ تجارت سیاه با خاک با ارزش ایران است. واقعیت ها زمانی ما را به عمق این مشکل راهنمایی می کنند که آمارها از صادرات ۸۹۰ هزار تنی خاک طی سال‌های ۹۰ و ۹۱ خبر می دهند.

شیخ نشین های عربی با گلدان های ایرانی صاحب جزیره می شوند

خاک چیت به دو صورت قاچاق از مبادی غیرقانونی و یا در قالب صادرات گل و گیاه از ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه امارات قاچاق می شود. خاک چیت که مرغوب ترین خاک است، خاک قهوه ای جنگلی و خاک رویشگاه های گونه های گیاهی که دارای مواد آلی قابل توجهی است از جمله خاک هایی است که هر سال میلیون ها تن از آن‌ها قاچاق می شود و با قیمت های کلان به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به فروش می رسد. گفتنی است؛ از خاک چیت بیشتر برای پرورش قارچ استفاده می شود.

بین خاک هایی که در ایران وجود دارد خاک استان های آذربایجان، خراسان، مازندران و برخی از شهرهای جنوبی حاصلخیز است که برای آن ها میلیون ها دلار سود اقتصادی در پی دارد.

به گواه برخی مسئولان قانونگذار با این رویه برخورد قانونی شده است اما به نظر می رسد همانند دیگر پدیده های قاچاق، این نوع از صادرات با چنین روندی هنوز ادامه دارد، چرا که فعالان این عرصه به دلیل سود کلانی که در سال های اخیر از طریق فروش خاک به دست آورده‌اند،  تلاش کردند تا با اعمال قدرت، این رویه را قانونی کنند و در مجلس قانونی برای فعالیت‌های خود داشته باشند.


نام:
ایمیل:
* نظر: